Termoregulacija

Termoregulacija je sposobnost organizma za ohranjanje telesne temperature v določenih mejah, tudi ob znatno drugačni temperaturi okolja. Je proces homeostaze, ki vzdržuje dinamično ravnovesje med količino nastale oziroma prejete in oddane toplote. V primeru, da organizem ni več zmožen ohranjati normalne telesne temperature in se se le-ta poviša znatno nad normalno vrednostjo, se pojavi stanje pregretosti. Nasprotno stanje, stanje podhladitve, se pojavi v primeru, da se temperatura organizma zniža pod to vrednostjo. Ohranjanje stalne telesne temperature je izjemnega pomena zaradi normalnega poteka biokemijskih reakcij in optimalnega delovanja encimov.

Odstopanje telesne temperature od normalne vrednosti nam daje natančne informacije ali so kemični procesi v telesu pravilni.

Potrebno je razumeti, da telo konstantno teži k pravilnemu ravnovesju. Pri vzpostavljanju ravnovesja igrajo ključno vlogo organi in žleze. Slednji potrebujejo pravilno količino hranil in toplote za pravilno delovanje. Če je ravnotežje telesa porušeno, lahko zbolimo. Simptomi so znaki bolezni, povzročene zaradi fizičnega neravnovesja v telesu. Ko je naravno ravnotežje v telesu porušeno, se telesna temperatura poviša ali zniža.

Odstopanje telesne temperature prikaže vzroke za simptome. Telo je naravni organizem, ki prepozna in sprejme le minerale in druge sestavine naravnega izvora. Sintetičnih sestavin telo ne prepozna oz. ne razume, zato vse sintetične sestavine dražijo obrambni mehanizem in tako ustvarjajo neželene učinke.

Z merjenjem telesne temperature na strateških točkah telesa je možno ugotoviti, katerih hranil telesu primanjkuj in katerih je preveč. To povzroča neravnovesje.

S tem ko telesu ponudimo manjkajoča hranila oz. odstranimo njihov presežek, popravimo ravnovesje v telesu in povečamo njegovo naravno odpornost. S tem omogočimo telesu, da se pozdravi na naraven in trajen način.